Consument
UV-C-technologie steriliseert lucht, water en oppervlakken

UV-C DESINFECTEERT VIRUSSEN EN MICROBEN

HET ONZICHTBARE REDMIDDEL

De uitgebreide toepassingen van UV-C-technologie zijn veelal onbekend bij het grote publiek. Maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort veranderen. UV-C-straling kan namelijk een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de COVID-19-pandemie. Het onzichtbare redmiddel is tenslotte al tientallen jaren effectief ingezet voor het beschermen van mensen over de hele wereld tegen schadelijke pathogenen.

Hier leggen we uit hoe de volksgezondheid elke dag bewaakt wordt dankzij het desinfecterende effect van UV-C-lampen en hoe UV-C zelf de ergste vijand van het Coronavirus is.

EENVOUDIG GEZEGD: HOE WERKT UV-C?

UV-C-straling, met een golflengte tussen 205 en 280 nanometers, beschadigt het DNA van bacteriën en virussen zodanig dat deze worden gedood of inactief worden. Een UV-C-lamp maakt gebruik van dit effect en steriliseert water, lucht en oppervlakken. Zelfs het Coronavirus kan onschadelijk worden gemaakt met UV-C-straling. Overigens is de UV-C-straling zelf niet zichtbaar.

UV-C-LAMPEN: EFFECTIEVE DESINFECTIE ZONDER CHEMICALIËN

Ultraviolette straling, of UV-straling afgekort, dankt de desinfecterende eigenschappen aan de korte golflengte en de bijbehorende hoge energie. Als een soort van elektromagnetische straling ligt de golflengte van UV-C tussen 100 en 280 nanometer. Dit is dus aanzienkijk korter dan het licht dat we zien. Ter vergelijking, de golflengte van licht ligt tussen de 380 en 780 nanometer. Wanneer een UV-C-lamp een golflengte van minder dan 280 nanometer uitstraalt, breekt de straling de chemische bindingen van micro-organismen af. De schade die wordt toegebracht aan het RNA of DNA zorgt ervoor dat bacteriën en virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen. Daardoor zijn ze niet langer besmettelijk. De hoogste sterilisatieniveaus liggen naar schatting rond de 265 nanometer. En omdat de kunstmatig gegenereerde straling zich niet op natuurlijke wijze op aarde voordoet, kunnen pathogenen zich door UV-C-straling niet verder ontwikkelen. Daarom desinfecteert UV-C-technologie zo effectief. Of het nu gaat om schimmels, bacteriën of virussen; UV-C-lampen maken allerlei soorten pathogenen inactief in de kortst mogelijke tijd, zonder chemicaliën, reststoffen of verkleuring.

UV-C-technologie steriliseert lucht, water en oppervlakken

UV-C-TECHNOLOGIE REDT NU AL LEVENS IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Eigenaren van zwembaden en aquaria zijn al bekend met UV-C-lampen in hun dagelijks leven, als ideaal alternatief voor chloor en traditionele filters voor de desinfectie van het zwembad of aquarium. Wat werkt op kleine schaal, werkt ook op grote schaal. UV-C-technologie wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt in de zuivering van chemicaliënvrij afvalwater. In veel ontwikkelingslanden, waar toegankelijk drinkwater zwaar verontreinigd is met microben, worden apparaten voor UV-C-waterdesinfectie gebruikt voor waterzuivering. Het grootste voordeel: Dergelijke oplossingen zijn kosteneffectief en bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Er is vaak geen alternatief voor waterdesinfectie-apparaten die gebaseerd zijn op UV-C, met name in afgelegen gebieden met een slechte infrastructuur.

UV-C-STRALING DOODT MULTIRESISTENTE MICROBEN

UV-C-technologie is onmisbaar in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen. UV-C-technologie wordt met succes gebruikt tegen allerlei soorten microben en dringt het risico op infecties sterk terug. Dat geldt vooral voor infecties die optreden bij direct/indirect contact en kruisbesmettingen. Het is met name een belangrijk wapen in de strijd tegen de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), die resistent is voor de meeste antibiotica. MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt afweersysteem. Het is daarom belangrijk om de verspreiding van MRSA in ziekenhuizen en medische instellingen op tijd te voorkomen.

UV-C-technologie steriliseert lucht, water en oppervlakken

GRIEP OF COVID-19-INFECTIES VOORKOMEN MET UV-C-LAMPEN

UV-C-lampen kunnen niet alleen worden gebruikt om infecties in ziekenhuizen te voorkomen, maar ook in ons alledaagse leven. Dit feit is enorm belangrijk geworden met het oog op de corona-pandemie. In een recent onderzoek hebben PD Dr. Adalbert Krawczyk en Dr. Christiane Heilingloh, leden van de medische faculteit Infectiologie op van het universitair medisch centrum Essen (Universitätsklinikum Essen), de hoge doeltreffendheid van UV-C-straling tegen het SARS-CoV-2-virus aangetoond.

Er zijn veel manieren waarop UV-C-lampen ons kunnen beschermen tegen een pathogene infectie. Een paar voorbeelden:

  • Luchtsterilisatie: Vliegtuigen, kantoren, restaurants: In afgesloten ruimtes spelen de kleinste virusdeeltjes, ook bekend als aerosolen, een belangrijke rol in de overdracht van SARS-CoV-2. Het regelmatig desinfecteren van de lucht met UV-C-lampen kan het risico op een infectie daarom aanzienlijk verlagen.
  • Desinfectie in openbare ruimtes: In openbare ruimtes is, naast druppels, direct/indirect contact verantwoordelijk voor een groot deel van de infecties. Liftknoppen, leuningen van een roltrap en handgrepen van winkelwagens vormen bijvoorbeeld een hoog risico op infectie. Met de UV-C-oplossingen streeft de Duitse startup UVIS naar het voorkomen van infecties in dit soort situaties.
  • Desinfectie smartphone: We houden onze smartphones meerdere keren per dag vast. Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat de hoeveelheid bacteriën op smartphones vele malen hoger ligt dan op andere alledaagse objecten. Maatoplossingen om smartphones te desinfecteren met UV-C helpen het risico op infecties te minimaliseren. Neem bijvoorbeeld de LEDVANCE UV-C Disinfection BOX. Dit praktische apparaat desinfecteert smartphones in slechts enkele minuten. Daarnaast kan het ook worden gebruikt om allerlei andere alledaagse objecten te desinfecteren, zoals glazen of sleutels.

Uiteraard is het gebruik van desinfecterende UV-C-straling niet beperkt tot het recente coronavirus. Ook griepvirussen, die elk jaar verantwoordelijk zijn voor sterftegevallen, kunnen inactief worden gemaakt met deze technologie.

UV-C-technologie steriliseert lucht, water en oppervlakken

EEN MODERN LICHTZWAARD: EEN WERELDWIJDE PANDEMIE BESTRIJDEN MET LICHT

De COVID-19-pandemie brengt het belang van UV-C-oplossingen voor het bredere publiek steeds meer onder het voetlicht. Het is duidelijk dat UV-C-straling het SARS-CoV-2-virus inactief maakt op oppervlakken en daardoor de verspreiding van het virus voorkomt. Tot nu toe zijn geschikte oplossingen gebruikt, met name op het gebied van desinfectie. MaarUV-C-straling kan binnenkort een veel actievere rol spelen in de strijd tegen COVID-19.

Het “Advanced UV for life”-onderzoeksconsortium van het Charité-ziekenhuis in Berlijn wordt gesubsidieerd door het Duitse Federaal ministerie van Onderzoek, en is momenteel aan het onderzoeken wat de invloed is van straling door middel van UV-C-technologie op de huid en het slijmvlies. De hoop is dat UV-C-straling met een korte golf uiteindelijk gebruikt kan worden om de virale concentratie in de voorste neusholte en keel aanzienlijk te verminderen.

HET GEBRUIK VAN UV-C-DESINFECTIELAMPEN: VEILIGHEIDSMAATREGELEN


Hoe waardevol UV-C-apparaten ook zijn voor de mens, het is altijd noodzakelijk om voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik. Omdat de straling de huid en de ogen kan beschadigen, mogen UV-C-apparaten nooit rechtstreeks op het lichaam worden gebruikt.

De LEDVANCE UV-C Sterilisation BOX is daarom uitgerust met een ingebouwd veiligheidsmechanisme. De UV-C-straling stopt onmiddellijk wanneer de doos wordt geopend en voorkomt daarmee schade aan de ogen en de huid. Over het algemeen zijn de volgende regels van toepassing op open UV-C-apparaten:

  • Richt UV-C -lampen alleen op het te desinfecteren oppervlak. Straling op de huid en ogen moet te allen tijde worden voorkomen.
  • Verlaat de ruimte wanneer UV-C-apparaten worden gebruikt in een open omgeving.
  • Schakel de UV-C-apparaten onmiddellijk na de desinfectie uit.
  • Zorg dat UV-C-apparaten niet in de handen van kinderen terecht komen.

In de regel mag UV-C-technologie voor persoonlijk gebruik alleen worden toegepast met gesloten apparaten, zodat de veiligheidsrisico's dienovereenkomstig laag zijn bij juist gebruik. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig door vóór gebruik. Vervolgens zal het UV-C-apparaat als een soort magische kracht desinfecteren.

ALLE VERHALEN IN ÉÉN OOGOPSLAG

Ervaar alle verhalen over licht

Deel pagina op social media