De uitgebreide toepassingen van UV-C-technologie zijn veelal onbekend bij het grote publiek. Maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort veranderen. UV-C-straling kan namelijk een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de COVID-19-pandemie. Het onzichtbare redmiddel is tenslotte al tientallen jaren effectief ingezet voor het beschermen van mensen over de hele wereld tegen schadelijke pathogenen.
Hier leggen we uit hoe de volksgezondheid elke dag bewaakt wordt dankzij het desinfecterende effect van UV-C-lampen en hoe UV-C zelf de ergste vijand van het Coronavirus is.
UV-C-straling, met een golflengte tussen 205 en 280 nanometers, beschadigt het DNA van bacteriën en virussen zodanig dat deze worden gedood of inactief worden. Een UV-C-lamp maakt gebruik van dit effect en steriliseert water, lucht en oppervlakken. Zelfs het Coronavirus kan onschadelijk worden gemaakt met UV-C-straling. Overigens is de UV-C-straling zelf niet zichtbaar.
Ultraviolette straling, of UV-straling afgekort, dankt de desinfecterende eigenschappen aan de korte golflengte en de bijbehorende hoge energie. Als een soort van elektromagnetische straling ligt de golflengte van UV-C tussen 100 en 280 nanometer. Dit is dus aanzienkijk korter dan het licht dat we zien. Ter vergelijking, de golflengte van licht ligt tussen de 380 en 780 nanometer. Wanneer een UV-C-lamp een golflengte van minder dan 280 nanometer uitstraalt, breekt de straling de chemische bindingen van micro-organismen af. De schade die wordt toegebracht aan het RNA of DNA zorgt ervoor dat bacteriën en virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen. Daardoor zijn ze niet langer besmettelijk. De hoogste sterilisatieniveaus liggen naar schatting rond de 265 nanometer. En omdat de kunstmatig gegenereerde straling zich niet op natuurlijke wijze op aarde voordoet, kunnen pathogenen zich door UV-C-straling niet verder ontwikkelen. Daarom desinfecteert UV-C-technologie zo effectief. Of het nu gaat om schimmels, bacteriën of virussen; UV-C-lampen maken allerlei soorten pathogenen inactief in de kortst mogelijke tijd, zonder chemicaliën, reststoffen of verkleuring.
Eigenaren van zwembaden en aquaria zijn al bekend met UV-C-lampen in hun dagelijks leven, als ideaal alternatief voor chloor en traditionele filters voor de desinfectie van het zwembad of aquarium. Wat werkt op kleine schaal, werkt ook op grote schaal. UV-C-technologie wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt in de zuivering van chemicaliënvrij afvalwater. In veel ontwikkelingslanden, waar toegankelijk drinkwater zwaar verontreinigd is met microben, worden apparaten voor UV-C-waterdesinfectie gebruikt voor waterzuivering. Het grootste voordeel: Dergelijke oplossingen zijn kosteneffectief en bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Er is vaak geen alternatief voor waterdesinfectie-apparaten die gebaseerd zijn op UV-C, met name in afgelegen gebieden met een slechte infrastructuur.
UV-C-technologie is onmisbaar in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen. UV-C-technologie wordt met succes gebruikt tegen allerlei soorten microben en dringt het risico op infecties sterk terug. Dat geldt vooral voor infecties die optreden bij direct/indirect contact en kruisbesmettingen. Het is met name een belangrijk wapen in de strijd tegen de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), die resistent is voor de meeste antibiotica. MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt afweersysteem. Het is daarom belangrijk om de verspreiding van MRSA in ziekenhuizen en medische instellingen op tijd te voorkomen.
UV-C-lampen kunnen niet alleen worden gebruikt om infecties in ziekenhuizen te voorkomen, maar ook in ons alledaagse leven. Dit feit is enorm belangrijk geworden met het oog op de corona-pandemie. In een recent onderzoek hebben PD Dr. Adalbert Krawczyk en Dr. Christiane Heilingloh, leden van de medische faculteit Infectiologie op van het universitair medisch centrum Essen (Universitätsklinikum Essen), de hoge doeltreffendheid van UV-C-straling tegen het SARS-CoV-2-virus aangetoond.
Er zijn veel manieren waarop UV-C-lampen ons kunnen beschermen tegen een pathogene infectie. Een paar voorbeelden:
Uiteraard is het gebruik van desinfecterende UV-C-straling niet beperkt tot het recente coronavirus. Ook griepvirussen, die elk jaar verantwoordelijk zijn voor sterftegevallen, kunnen inactief worden gemaakt met deze technologie.
De COVID-19-pandemie brengt het belang van UV-C-oplossingen voor het bredere publiek steeds meer onder het voetlicht. Het is duidelijk dat UV-C-straling het SARS-CoV-2-virus inactief maakt op oppervlakken en daardoor de verspreiding van het virus voorkomt. Tot nu toe zijn geschikte oplossingen gebruikt, met name op het gebied van desinfectie. MaarUV-C-straling kan binnenkort een veel actievere rol spelen in de strijd tegen COVID-19.
Het “Advanced UV for life”-onderzoeksconsortium van het Charité-ziekenhuis in Berlijn wordt gesubsidieerd door het Duitse Federaal ministerie van Onderzoek, en is momenteel aan het onderzoeken wat de invloed is van straling door middel van UV-C-technologie op de huid en het slijmvlies. De hoop is dat UV-C-straling met een korte golf uiteindelijk gebruikt kan worden om de virale concentratie in de voorste neusholte en keel aanzienlijk te verminderen.
Hoe waardevol UV-C-apparaten ook zijn voor de mens, het is altijd noodzakelijk om voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik. Omdat de straling de huid en de ogen kan beschadigen, mogen UV-C-apparaten nooit rechtstreeks op het lichaam worden gebruikt.
De LEDVANCE UV-C Sterilisation BOX is daarom uitgerust met een ingebouwd veiligheidsmechanisme. De UV-C-straling stopt onmiddellijk wanneer de doos wordt geopend en voorkomt daarmee schade aan de ogen en de huid. Over het algemeen zijn de volgende regels van toepassing op open UV-C-apparaten:
In de regel mag UV-C-technologie voor persoonlijk gebruik alleen worden toegepast met gesloten apparaten, zodat de veiligheidsrisico's dienovereenkomstig laag zijn bij juist gebruik. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig door vóór gebruik. Vervolgens zal het UV-C-apparaat als een soort magische kracht desinfecteren.